Uygur Devletinin Kurucusu Kimdir ve Başkenti Neresidir
Uygur Devleti 748-840 yılları arasında Orta Asya’da hakim olan önemli Türk devletlerinden biridir. Türk gelenek ve göreneklerine göre yönetilmiştir. Yerleşik hayata geçen ilk Türk devleti olma özelliğine sahiptir. Kendi alfabeleri olan Uygur alfabesini kullanmışlardır. Kağıt ve matbaa geliştirilmiştir. Minyatür sanatını benimseyerek bir çok eser katmışlardır. Budizm ve Maniheizm dinini benimsemeleri savaşma yeteneklerini kaybetmelerine sebep olmuştur. Göç ve türeyiş destanları uyguların en önemli destanlarıdır. Türk tiyatrosunun temeli Uygurlar döneminde atılmıştır.
Uygur Devletinin kurucusu Kutluk Bilge Kül Kağan’dır. Devletin başkenti (ordubalık) Karabalgasun şehridir. Devletin en güçlü dönemi Moyençur döneminde yaşanmıştır. Kutluk Bilge Kül Kağan’dan sonra devlet yönetimde yer almıştır. Devletin idaresi başkentte sağlanmaktaydı. Siyasi ve kültürel olarak Türklerin dünya sahnesinde önemli rol almıştır. Türk tarihinin önemli mimari eserleri Uygurlar döneminde atılmıştır. Mani dinine geçilmesiyle güç kaybetmişlerdir.
840 yılında Kırgızlar tarafından yıkılan Uygurlar kendi içinde iki ayrı devlete bölünmüştür. Uygur devletinin parçalanması sonucunda Doğu Türkistan Uygur Devleti (856-1209), Kansu Uygur Devleti (847-1226) tarihleri arasında hüküm sürmüşlerdir.