Üzümünü Ye Bağını Sorma Atasözünün Anlamı
Faydasını gördüğümüz şeyin kaynağının sorulmaması gerektiğini anlatır. Kişi nereden, nasıl para kazandığını saklayarak insanlara ikramda bulunulmasıdır. Üzümünü ye bağını sorma, sözünde atalarımız keyfine bak kaynağının nereden nasıl geldiğinin sorulmaması için söylemektedir.
Genelde kişi mutlu olduğu ve eline belli miktar para geçtiği zaman ziyafetlerde bulunur. Çevresindeki insanlar onun bu kadar eli bol olduğunu bilmediğinden bir yerden ikramiye ve miras kaldığını düşünürler. Nasıl olurda ikramda bulunur düşüncesi ile “üzümünü ye bağını sorma” yani tadını çıkar ama nasıl olduğunu sorma tarzından cevap verilir. Sunulan ikramların kaynağı sorulmamalı, tadı çıkartılmalı ve bilinmesinin doğru olmadığını anlatan sözdür.
Kişi yaptığı işi açıklamak istemeyebilir, bunun için ziyafet verildiği vakit hangi imkanlar ve hangi şekillerde yapıldığı sorulmamalıdır. Size verilenlerin tadına bakılarak ziyafeti sürülmesi gerekmektedir. Olup olmadık yerde insanların neden verdiklerini, kaynağını sormamalıyız. Yaptığı güzel bir iş, sattığı bir yer de olabilir birisinden borçta almıştır. Bunların hepsi ikram eden kişinin bildiği ama ikramı kabul edenlerin bilmemesi gereken olur. Genelde kişiler açıklamak istemedikleri zaman üzümünü ye ama bağının nereden geldiğini sorulmamasını istediğinden açıklama yaparlar.