Vali Nedir? Nasıl Olunur, Görevleri Nelerdir
Vali, bulunduğu ilin mülki amiri, ilin genel iradesi ve gidişatını denetleyen yetkilidir. Valiler bulundukları ilde devleti temsilen en yüksek makama sahiptir. İlin asayişi ve güvenliğinden hizmetine kadar her şeyiyle sorumludur. Bulunduğumuz il içerisinde en yetkili makam sahibi olarakta görülebilir. Emniyet, askeriye, kamu hizmetleri doğrudan valiye bağlıdır. Vali genel idarenin başı, hem de il özel idaresinin başkanıdır.
Valiler görevlerini valilik adı verilen kamu binasında icra ederler.
Vali Nasıl Olunur
Vali sorumlu olduğu il sınırları içersinde yönetmelik, kanun, hükümet ve ilanın uygulanmasında Bakanlıktan aldığı talimatları yürütmekle görevli olan görevlidir.
Bu görevde yer almak için öncelikle kaymakam olup sonra atamanızın gerçekleşmesini beklemeniz gerekiyor. Kaymakam olmak için siyasal bilgiler, hukuk, iktisadi veya idari bilimler fakültesinden mezun olarak sınavlara girerek memur olma şansını yakalayıp sözlü sınavlarda başarılı olunması gerekiyor.
Kaymakamlık kurslarına 2 yıl boyunca katılır ardından yurtdışında 1 yıl boyunca eğitim aldıktan sonra ilçelere kaymakam olarak atamanız yapılır.
Atamanızın yapılan ilçede sizin başarılarınızı değerlendirilip duruma göre vali yardımcısı ardından vali olarak atamalarınız gerçekleşebilir.
Valiler sadece kaymakamlardan olmadığı gibi il emniyet müdür veya bakanlık görevlilerinden dahi atamaları yapılabilir.
İç işleri bakanlığı tarafından seçilerek bakanlar kurulundan geçer ardından cumhurbaşkanı onayı alınması için Çankaya köşküne gönderilir.
Valinin Görevleri
Valiler, il idari amirleri olarak devleti temsil eden en yetkili kişilerdir. Valilerin atamaları içişleri bakanlığınca yapılmaktadır. Bakanlar kurulunun kararı doğrultusunda Cumhurbaşkanı’nın onayının ardından atamalar gerçekleştirilir. Vali illerdeki devleti temsilen yetkili kişilerdir.
Devleti temsilen illerde düzenlenen resmi törenlere katılarak devleti temsil etmek.
Başkanlıkların ve şehir idari kuruluşların başkanlığını yapmak.
İldeki kuralların ve devletin verdiği programlara uygular ve denetler.
Devletin düzenli olarak çalışması için illerde gerekli çalışmalar yürütür.
Bulunduğu ilin her açıdan idari denetlenmesi, düzenlenmesinden görevli kişidir.
Kanun, tüzük, yönetmelik ve hükümetin kararlarını uygulatmak için yetki kullanma, görevleri yerine getirebilmek için emir çıkarmak.
İl yönetiminde vesayet yetkisini kullanma hakkına sahiptir.
Vali görevli olduğu ilin askeri komutanı ve amiri konumundadır. OHAL gibi durumlarda illerde tüm yetki valilerdedir.