Yakıt Nedir? Yakıt Çeşitleri Nelerdir?
Yakıt, günlük hayatımızda ulaşımda motorlu taşıtların, evimizde banyo sıcak su ihtiyacı, sofralarımızda yemek pişirmek istediğimizde, sanayi alanında metallerin eritilmesinde kullanılan kimyasal yanıcı maddelerdir. Yakıt bir çok alanda kullanılan depolanmış enerji kaynağı olarak kullanılır. Yanması durumunda çevresine ısı verir, uyguladığı basınç sonucunda makinelerin çalışmasında etkilidir.
Katı Yakıtlar
Odun, kömür gibi kurutulmuş yakıtlardır. Yerkabuğunun altında bulunan bu yakıtlar en çok kullanılanlar arasındadır. Evimizde ısınmak istediğimizde bu yakıtlardan yararlanırız. Sanayi alanında da kullanılarak elektrik enerjisi üretiminde yararlanılır. Hayvan ve bitki fosilleri yeraltında milyonlarca yıl bekledikten sonra fosil yakıtlara dönüşerek kullanıma hazır hale gelir.
Sıvı Yakıtlar
Benzin, motorin, gazyağı, oil, biyodizel, ispirto gibi yakıtlardan oluşur. Günlük hayatta motorlu taşıtların hareket etmesinde yakılarak kullanılan türlerdendir. Araçlarda yakıt olarak kullanılan bunlar bir çok noktada ihtiyacımızı giderir.
Gaz Yakıtlar
Doğalgaz, havagazı, biyogaz gibi yakıtlardan oluşur. Yerin altında sıkışan gazlar fosil yakıta dönüşür. Hava gazı kömürden elde edilmektedir. Biyogazlar ise bitki ve hayvan atıklarından yararlanılarak elde edilir. Genelde evimizde kullanılan bu yakıtlar ısınmamızda, yemek pişirmemizde bazı araçlarda da kullanılmaktadır.