Yanardağ Nedir Nasıl Oluşur
Dünya katmanlardan meydana gelip bunların yeryüzüne çıkması ile koni şekline benzer magma püskürten dağlar oluşmaktadır. Ağızları dağ genişliğinden daha küçük olup volkan püskürten dağlardır. Dünya üzerinde çeşitli volkanik dağlar vardır. Aktif ve sönmüş yanardağlar olmak üzere iki şekilde günümüzde bulunmaktadır. Aktif olanlar belirli zaman dilimleri arasında faaliyete geçer, sönmüş olanlar ise uzun yıllar boyunca herhangi bir hareketlilik gözlemlenmemiştir.
Yanardağların oluşumu
Dünyamız bilindiği üzere çeşitli katmanlardan oluşmaktadır. radyoaktif element taşıyan katmanlar ise ayrıştırma sonucunda ısı oluşturarak lavları meydana getirir. Derin katmanlarda tekrarlanarak ayrıştırmalardan dolayı devamlı sıvı halinde bulunurlar. Kayaçlar eriyerek çok kızgın halde kalarak kendisini gösterir.
Basınç oluşması sonucunda çatlaklardan yararlanarak yerkabuğunun üstüne çıkalar. Lavlar erimeye başlayarak yeryüzüne çıkmaları dağlık tepeler oluşturarak yanardağlar meydana gelir. Magma kenarlara birikerek dağ görüntüsü oluşturur. Kenarlarının kuruması uzun yıllar sonucunda günümüzdeki yanardağların şeklini almaktadırlar. Aktif olduğu sürece lavlar dışarı çıkarlar. Havaya kül ve toz bulutlarının oluşmasına neden olurlar.