Okul

Yaşlılık Dönemi Nedir Kısaca

İnsan 65 yaş ve üstüne ulaştığında yaşlılık dönemine geçiş yapar. Sahip olduğu yetenekleri zaman içerisinde kaybederek bedensel fonksiyonlarına adapte olmakta zorlanır. Vücudunun direnci azalır, çabuk yorulur, tat alma duyusu azalır, çevresel faaliyetlerden olumsuz etkilenir. Hücre sayıları azaldığı gibi fonksiyonel olarak gerileme yaşar. Günlük hayatta yapmaları gereken faaliyetleri yerine getiremez artık verim alınamaz hale gelir.

Yaşlılık döneminde baskın hastalıklar gün yüzüne çıkmaya başlar. Şeker, tansiyon, kalp ve damar hastalıkları vb. türden ortaya çıkar. Kalp yorulur, akciğer, karaciğer, beyin faaliyetlerini tam olarak yapamaz. Zaman içerisinde bitkinlik durumu başlayarak bedensel fonksiyonlarını kaybetmeye başlar. Yaşlılık döneminin ilerlemesi ile hareket kabiliyetlerini kaybederek yatalak hale gelebilir. Bu dönemler geçişlerle gerçekleşir kimisi erkenden yatalak olur kimisi daha sonraki aşamalarda. Beslenme ve alışkanlıklarına bağlı olarak herkesin yaşlılık dönemi farklı devam eder. Kimi yaşlılık döneminden sonra 90 yaşına kadar ulaşırken kimi 70 yaşını görmeden vefat eder.

Bedenin yorulması kendilerini toplumdan soyutlamalarına neden olur. Sosyal faaliyetlerden geri kalarak ev hayatı yaşamaya başlandığı dönemdir. Günlük hayatı beraberinde bir çok sorunu getirir. Kültürlerini gelecek nesillere aktarmak için çaba gösterirler. Geniş bir aileye sahip bireyse aile hayatında ilgi görürler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu