Yörük Nedir? Kime Denir?
Yörük, yaşamlarını hayvancılık yaparak geçinen, göçebe toplumda yaşayan, Türkmen boylarına dahil olan kimselere denir. Yörük kelimesi yürümekten gelerek bu ismi almışlardır. Yaşam alanları daha çok kırsal alanlar olmaktadır. Hayvanlarının yaşamlarını devam ettirebilmek için kırsal alanları kendilerine yer edinmişlerdir.
Tarihte Türk toplumları göçebe olarak yaşamlarına devam etmişlerdir. Yerleşik hayata geçen Türkler arasında bazıları yaşamlarını göç ederek yaşamaya devam ettiler. Bir yerde uzun süre kalmayarak yaşamlarını devam ettirirler. Önemli geçim kaynakları hayvancılık olup onlardan elde ettikleri olmaktadır. Hayvancılık alanlarında kendilerini geliştirip etinden, sütünden ve yünlerinden faydalanırlar. El işleri gibi becerileri yatkın olurlar.
Yörüklerin soyları Oğuz boylarına kadar dayanmaktadır. Orta Asya’dan göç eden Oğuz Türkleri döneminde Anadolu’ya gelmişlerdir. Oğuz Türkleri bir kısmı yerleşik yaşamla devam ederken onlar Türkmen isimlerine sahip olmuştur. Kendilerinin uzun süreli olarak göçebe yaşama alışkın olmaları öyle devam etmelerini sağlamıştır. Göç edenlere “Yörük” denildi. Onlar hayvanları ile diyar diyar gezerek yaşamlarını sürdürmeye devam ediyorlar. Küçükbaş hayvanların kontrolleri daha kolay sağlıyor olmaları koyun, keçi gibi canlılara ağırlık vermişlerdir.
Yörüklerin kendilerine öz gelenekleri olmaktadır. Göç ederek farklı bir yaylaya geçilmeden önce kurban kesilerek türbelere ziyaret ederler. Salı ve Cuma günü göç edilmez, hıdrellez öncesi göç etmek isterler. Kuzular sütten kesildikleri zaman yaylaya çıkılır. O dönemlerde yaşamlarını daha iyi yerde sağlamaya çalışırlar. Yörük kadınları boş durmada halı dokuma, hayvanların bakımları gibi çalışmalar ile uğraşırlar.