Sözlük

Zaman Nedir

Zaman, bir eylemin gerçekleşmesi için o an geçen süreye denir. Yaşanmış olan, yaşanacak ve yaşanmakta olan eylemler zamanla gerçekleşir. Felsefe alanında, bilim ve matematikte zaman algısı yüzyıllar boyunca insanlar tarafından kullanılarak çeşitli tabirlere varılmıştır.

Geçmişten günümüze insanoğlu, zaman metotlarını incelemek için çeşitli ölçü birimleri kullandılar. İlk çağlardan başlayan yağış, yağmur, sıcaklık ve soğukla beraber ölçülen zaman insanların adına yeterli olmaktaydı. Zaman ölçüsünde yeni keşifler kullanılarak insanlar zamanı takip edebilir olmuştur. Mısırlılar nil’in sularının yükselmesine bakarak mevsimlerin değiştiğini takip edebilir oldular. Geceleri insanlar ayı takip ederek ne zaman gündüz olacağını tahmini karar verebiliyordu.

Doğa olaylarıyla orantılı olarak mevsimsel geçişler takip edilerek haberdar olmuşlardır. Zamanın hareket etmesi, yiyecek stoklama zamanı, barınma zamanı ve hasat zamanıyla takip etmişlerdir.

Zamanın ilerlemesi zaman dilimlerinin daha kısa aralıklarla hesaplanma ihtiyacı doğurmuştur. İnsanlar zamanla beraber “yıl” kavramını hayatlarına dahil edilerek dünyanın güneşin etrafında tam dönüşünü hesaplamıştır. Zaman dilimleri artık insan hayatında önemli yer sahip olmuştur.

Mevsimsel değişiklikler sonucunda insanlar zaman dilimlerine “ay” kavramını dahil etmiştir. Zamanın hayatlarına neler getireceği ve etkilerini ön planda tutarak hesaplamalarında devamlı değişiklikler yaratmıştır. Sümerlerden sonra Mısırlılar da aynı şekilde araştırma ve çalışmalarına devam etmişlerdir. Roma medeniyetleri ve Yunan medeniyetleri zaman alanında ölçü birimlerini geliştirmeye çalışmıştır.

Mısırlı rahipler tarafından zamanın ölçülmesi Tanrı’nın simgelendiği öne sürülmüştür. Rahiplerin ve bilim insanların icat ettiği zaman ölçü birimleri kum, su, güneş saatleri olmuştur.

Günümüz teknolojisinde saatlerin yerini atom saatleri, elektronik saatler ve sarkaç saatleri kullanılmaya başlanmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu